Hiv

KU Leuven-team ontwikkelt methode om hiv-virus definitief onschadelijk te maken

 Een onderzoeksteam van de KU Leuven heeft een nieuwe behandelingsmethode ontwikkeld waarbij het hiv-virus definitief uitgeschakeld wordt. Patiënten zouden hierdoor maar beperkte tijd medicatie moeten innemen.

 Met de huidige hiv-medicatie wordt de ziekte onderdrukt. Deze moet levenslang worden ingenomen, waardoor er een stigma blijft bestaan. En ondanks het bestaan van deze medicatie overlijden er nog steeds jaarlijks 600.000 mensen wereldwijd aan de gevolgen van een hiv-infectie.

Een onderzoeksteam van KU Leuven onder leiding van professor moleculaire geneeskunde Zeger Debyser heeft nu een nieuwe behandelingsmethode ontwikkeld waarbij de virussen definitief uitgeschakeld worden. De nieuwe onderzoeksresultaten verschenen in Nature Communications.

‘GPS van het hiv-virus uitschakelen’

Enkele jaren geleden kende het onderzoeksteam van professor Debyser al een doorbraak toen ze remmers ontwikkelden waardoor het hiv-virus zich niet kon inbouwen op voorkeursplaatsen in DNA. “We slaagden er als het ware in het gps-systeem uit te schakelen waardoor virussen op een willekeurige - en minder gunstige - plaats integreren en zich niet meer kunnen verspreiden”, verduidelijkt Debyser.

Deze methode wordt op dit moment getest op patiënten maar is niet altijd 100% doeltreffend. “Soms komen virussen per ongeluk wél op een gunstige plek terecht in het DNA van de patiënt en kunnen ze zich alsnog verspreiden in het lichaam”, zegt onderzoekster Eline Pellaers.

virusremmer KU Leuven
Links een virus (Rood) in de celkern, dat viraal RNA (groen) aanmaakt. Rechts: na toevoeging van latentie-inducerende middelen is het virus (rood) door de behandeling in een diepe slaap wordt gebracht waardoor het virus geen viraal RNA (groen) meer aanmaakt. Illustratie: KU Leuven

De nieuwe benadering sluit ook de slagbomen

Het team ging op zoek naar een manier om dit te omzeilen. Ze konden achterhalen waar de hardnekkige virussen zich inbouwen in het DNA. Ze focusten in dit nieuw onderzoek op het afsluiten van deze locaties.

“De nieuwe aanpak is dus gebaseerd op een combinatietherapie: het eerste middel schakelt de gps van de wagen uit, zodat deze zijn weg naar de beste parking niet meer kan vinden. Het tweede middel sluit vervolgens de slagbomen van alle andere parkings af, zodat de wagen nergens meer kan parkeren“, zegt Debyser.

Het grote voordeel is dat de viruspartikels hierdoor in een zeer diepe slaap worden gebracht en op geen enkele manier meer kunnen worden geactiveerd. Daardoor kunnen patiënten na bepaalde tijd de behandeling stoppen zonder zich zorgen te moeten maken om opnieuw ziek te worden of anderen te besmetten.

Het onderzoek werd uitgevoerd op menselijke cellen in een labo-omgeving. De eerste behandelmethode met de gps-remmer zit reeds in de klinische fase. Er is nog verder onderzoek nodig vooraleer de combinatie-behandeling zal kunnen getest worden bij patiënten.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Erik Derycke

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine