Raad van State wijst schorsingsverzoek beheersovereenkomst bevolkingsonderzoek aangeboren aandoeningen af
De Raad van State heeft de vordering tot de schorsing van de beheersovereenkomst inzake het bevolkingsonderzoek aangeboren aandoeningen afgewezen.
Herman Nys, em. prof. medisch recht KU Leuven, voorzitter VITAZ
In een arrest van 7 april 2025 sprak de Raad van State zich uit over de vordering, ingesteld op 14 februari 2025, tot de schorsing van de tenuitvoerlegging van de beheersovereenkomst inzake ‘de organisatie met terreinwerking voor het ondersteunen en uitvoeren van het Vlaams Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen bij pasgeborenen via een bloedstaal’.
De beheersovereenkomst werd niet aan de verzoekende partijen, het UZ Antwerpen en het UZ Brussel, toegewezen, maar aan een consortium bestaande uit laboratoria van het UZ Leuven en het UZ Gent.
Schorsingsvoorwaarden
De Raad van State kan slechts besluiten tot schorsing als twee voorwaarden zijn vervuld:
- de zaak is te spoedeisend voor een behandeling ervan in een beroep tot nietigverklaring;
- en er wordt minstens één ernstig middel aangevoerd waarvan het onderzoek zich leent voor een versnelde behandeling en waarmee de nietigverklaring van de bestreden beslissing prima facie kan worden verantwoord.
Geen schorsing
Om de spoedeisendheid te motiveren wezen de verzoekende partijen erop dat de lopende beheersovereenkomst van rechtswege eindigde op 31 december 2024, waardoor een vacuüm ontstond dat de continuïteit van de neonatale screening ernstig in het gedrang zou brengen.
Er zou ook geen enkele juridische basis bestaan om het komende jaar nog neonatale screening van pasgeborenen uit te voeren.
Maar volgens de Raad van State toonden de verzoekende partijen niet aan dat de zaak te spoedeisend is voor een behandeling ervan in een beroep tot nietigverklaring. Bijgevolg werd de vordering afgewezen.