Infectiologie

Ernstige listeriose-infecties kunnen toenemen

Volgens het jaarlijkse EU-verslag over zoönoses, gepubliceerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC), kunnen veranderende voedingsgewoonten en een vergrijzende bevolking bijdragen aan een toename van ernstige listeriose-infecties in Europa.

listeria bactérieIn 2024 was listeriose verantwoordelijk voor het hoogste percentage ziekenhuisopnames en sterfgevallen van alle voedselinfecties in de Europese Unie. Bijna zeven op de tien besmette personen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, en één op de twaalf overleed, staat in het rapport te lezen.

Gefermenteerde worst

Gevallen van listeriose zijn voornamelijk toe te schrijven aan de consumptie van worsten, patés en vleeswaren. Bij kant-en-klare levensmiddelen blijven de besmettingsniveaus over het algemeen zeer laag. De meest recente gegevens over Listeria monocytogenes tonen aan dat het aandeel monsters dat de Europese voedselveiligheidslimieten overschrijdt, varieert van 0% tot 3% in alle geanalyseerde productcategorieën. Gefermenteerde worst komt daarbij naar voren als de categorie met de meeste besmettingen.

Besmetting zeldzaam

“Zelfs als besmetting zeldzaam is, kan listeriose ernstige gevolgen hebben. Het blijft daarom een van de belangrijkste voedselgerelateerde bedreigingen die we opvolgen,” zegt Ole Heuer, hoofd van de “One Health”-ziekteneenheid bij het ECDC.

In 2024 werden in Europa ongeveer 0,7 gevallen per 100.000 inwoners geregistreerd, tegenover 0,6 het jaar voordien. Deze cijfers liggen echter nog altijd ver onder die van campylobacteriose (55,3 per 100.000 inwoners), salmonellose (18,6 per 100.000 inwoners) of STEC-infecties (3,5 per 100.000 inwoners).

De recente stijging kan volgens het rapport worden verklaard door verschillende factoren, waaronder de vergrijzing van de bevolking, de toenemende consumptie van kant-en-klaarmaaltijden en onzorgvuldige hanterings- en bewaarmethoden van vleeswaren.

Elk jaar worden duizenden Europeanen ziek door het eten van besmet voedsel. Hoewel de voedselveiligheidsnormen in de EU hoog blijven, treffen door voedsel overgedragen infecties nog steeds alle leeftijdsgroepen, en in het bijzonder de meest kwetsbare.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium lid en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkdigitale toegang tot de gedrukte magazines
  • checkdigitale toegang tot Artsenkrant, De Apotheker en AK Hospitals
  • checkgevarieerd nieuwsaanbod met actualiteit, opinie, analyse, medisch nieuws & praktijk
  • checkdagelijkse newsletter met nieuws uit de medische sector
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Belga9 december 2025
Print Magazine

Recente Editie
01 december 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine