Duizenden Britse artsen staken vijf dagen lang na mislukte onderhandelingen loonsverhoging
Duizenden artsen in het Verenigd Koninkrijk zijn vrijdag aan een vijf dagen durende staking begonnen, nadat de onderhandelingen met de Labour-regering van Keir Starmer over mogelijke loonsverhogingen op niets zijn uitgedraaid.
De staking begon vrijdag om 7 uur lokale tijd (8 uur in Brussel) en zal naar alle waarschijnlijkheid een grote impact hebben op het publieke zorgsysteem, de National Health Service (NHS). Dat staat al een geruime tijd onder druk, door lange wachtlijsten en personeelstekorten. Naar verluidt zouden 50.000 dokters deelnemen aan de actie, die tot 30 juli loopt.
Hun vakbond, de British Medical Association (BMA), had de regering begin juli twee weken de tijd gegeven om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om tot een akkoord te komen. Dat is dus niet gelukt. Na enkele stakingen in het verleden kregen de artsen een loonsverhoging van 22,3 procent als compensatie van de afgelopen twee jaar. Volgens de BMA was dat onvoldoende. De vakbond eist nu een verhoging van 4 pond (4,5 euro) per uur.
De NHS riep patiënten op om zorg niet uit te stellen. De huisartsen en spoedeisende zorg zouden wel geopend zijn zoals anders.
Keir Starmer reageerde donderdag al door er bij de artsen op aan te dringen om "niet de schadelijke weg van staking te kiezen", vanweg de "enorme impact" op het zorgsysteem. Starmer beschuldigt de vakbond er ook van de staking te hebben "overhaast".