Wijzigingen in vergoeding geneeskundige verstrekkingen
Wetsvoorstel beoogt opwaardering vroedkundigen
Kamerlid Jean-François Gatelier (Les Engagés) wil het beroep van vroedkundige opwaarderen via een wijziging in de manier waarop de door hen aangeboden geneeskundige verstrekkingen worden vergoed.
Herman Nys, em. prof. medisch recht KU Leuven, ex-voorzitter VITAZ
Kamerlid Jean-François Gatelier c.s. (Les Engagés) diende op 4 juli bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel in ‘tot wijziging van artikel 9 van de bijlage bij het KB van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, teneinde het werk van vroedkundigen op te waarderen’ (56-0977/001).
Dit wetsvoorstel strekt ertoe het beroep van vroedkundige op te waarderen via een wijziging in de manier waarop de door hen aangeboden geneeskundige verstrekkingen worden vergoed.
Drie dringende maatregelen
Daartoe bevat het drie dringende maatregelen om het werk van vroedkundigen ten bate van jonge moeders en hun kind(eren) te erkennen en meer naar waarde te schatten.
Hoger aantal raadplegingen zonder medisch voorschrift
Ten eerste kunnen momenteel tussen de zesde dag na de bevalling en de eerste verjaardag van het kind zes raadplegingen voor toezicht, postnatale zorg of borstvoedingsadvies worden geattesteerd zonder motivering of medisch voorschrift.
Daarna kan de vroedkundige drie raadplegingen attesteren (met vermelding van een reden voor die raadplegingen in het dossier). Tot slot kunnen zoveel raadplegingen als nodig worden geattesteerd op basis van een medisch voorschrift.
De maximum aantallen gelden momenteel voor de moeder en haar kind samen. Dit wetsvoorstel strekt ertoe die aantallen te doen gelden voor elke persoon apart.
Attestering van zorg aan meerdere personen
Vroedkundigen die jonge ouders en hun kind(eren) begeleiden, kunnen op dit moment slechts één zorgverstrekking voor toezicht en postnatale zorg attesteren, ook als deze zorg aan meerdere personen wordt verstrekt - namelijk aan de moeder en het kind of de kinderen (in het geval van meerlingen).
Het spreekt echter voor zich dat de tijd van de zorgverlening sterk varieert naargelang de zorg betrekking heeft op een, twee of meer personen. Dit wetsvoorstel strekt ertoe te erkennen dat vroedkundigen zorg verlenen aan meerdere personen door de attestering (en dus de betaling) mogelijk te maken van zorgverlening aan meerdere personen.
Uitzonderlijke prestaties
Tot slot is het volgens de nomenclatuur in uitzonderlijke situaties mogelijk dat een attest wordt uitgeschreven voor prestaties bij de moeder terwijl het kind niet aanwezig is (het ligt in het ziekenhuis, is overleden of er is afstand van gedaan).
De indieners zijn van mening dat het in uitzonderlijke omstandigheden ook mogelijk moet zijn een attest uit te schrijven voor prestaties bij het kind zonder dat de moeder aanwezig is (ze ligt in het ziekenhuis of is overleden, het betreft een adoptiekind enzovoort).
Het is belangrijk om rekening te houden met alle situaties, zodat het kind (ongeacht de gezinssituatie) kan worden opgevolgd door de verloskundige. Deze zal het gezin ondersteunen bij alles wat met ouderschap te maken heeft.