Kamerdebat over de artsenstaking
Vandenbroucke heeft amendementen klaar
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bestreed met klem in de plenaire vergadering van de Kamer dat hij niet open zou staan voor overleg met de artsen. Hij kreeg vragen voorgelegd van de oppositie, maar vooral van zijn coalitiepartners.
Filip Ceulemans

“Vanavond zie ik voor de zevende maal de artsensyndicaten om te overleggen over het voorontwerp van wet”, counterde Frank Vandenbroucke meteen de verwijten die hij te horen kreeg van zowel leden van de oppositie als de meerderheid. “U kunt tien keer overleggen, maar het probleem is niet dat u het niet hoort, maar dat u niet luistert”, trok Irina De Knop (Open Vld) zoals wel vaker de afgelopen weken het felst van leer. “De stakingsoproep vindt alsmaar meer gehoor. Niettemin weigert u bij te sturen. U gaat koppig door.”
Frieda Gijbels (N-VA) vindt net als de minister dat er hervormingen moeten komen, maar wil dat eerst de ziekenhuisfinanciering en de nomenclatuur worden aangepakt. “Dit was niet wat wij voor ogen hadden toen we onze handtekening zetten onder het regeerakkoord. Hervormingen zijn nodig om onze zorg kwaliteitsvol, betaalbaar en duurzaam te houden. Dat moeten we wel samen doen, samen met de zorgverstrekkers. U hebt aangegeven dat u openstaat voor aanpassingen. Zijn er al aanpassingen gebeurd?”

Significante amendementen

Irina De Knop (Open Vld): "U kunt tien keer overleggen, maar het probleem is niet dat u het niet hoort, maar dat u niet luistert.” (c) Belga
“Ik heb gisteren een lange lijst met significante amendementen voorgelegd”, antwoordde Vandenbroucke. Een van de amendementen gaat over de partiële conventie. “Ik heb steeds gezegd dat het voor mij goed is indien er een andere oplossing uit de bus komt om de transparantie voor de patiënten te vergroten. Ik zal verheugd zijn als mijn collega’s een soortgelijk overleg organiseren met de vakbonden over de pensioenhervorming en de arbeidsmarktflexibiliteit”, sneerde de minister naar onder meer minister van Penisoenen Jan Jambon, partijgenoot van Frieda Gijbels.
Vandenbroucke spaarde ook BVAS niet. “Ik begrijp niet dat een syndicaat een staking organiseert en zegt dat patiënten zullen worden geweigerd, omdat het onaanvaardbaar is dat wij frauduleuze facturen willen tegenhouden van jammer genoeg soms ook fraudeurs en oplichters in het systeem. Omdat we die facturen niet meer willen betalen, organiseert men een staking tegen patiënten.”
Hypotheek
De dialoog blijft belangrijk in de ogen van Jean-François Gatelier, kamerlid voor Les Engagés en zelf ook arts. “Hervormen dat is dialogeren, luisteren en bouwen samen met de zorgverstrekkers. Blijft de wet in haar huidige vorm behouden, dan wordt de relatie tussen overheid en artsen voor lange tijd gehypothekeerd”, waarschuwde Gatelier voor de gevolgen op langere termijn van het uitblijven van overeenstemming tussen artsensyndicaten en de minister. “De staking van 7 juli is het bewijs dat het vertrouwen nu al grondig geschonden is”, sloot Julie Taton (MR) daarop aan.