'Donorcrisis hakte er zwaar in'
Begin juni werd het kabinet-Vandenbroucke plots geconfronteerd met een schandaal rond een spermadonor waarvan het sperma niet enkel bij te veel vrouwen werd gebruikt, maar waarvan het sperma bovendien mogelijk kankerverwekkend zou zijn. “Ik kan zeggen dat dit hier emotioneel zeer zwaar is aangekomen. Bij mij, maar ook bij mijn medewerkers die erbij betrokken zijn”, zegt Vandenbroucke.
De minister wil nu werk maken van wetgeving waardoor mensen te weten kunnen komen hoeveel kinderen verwekt zijn met dezelfde donor. “Wat de overheid weet, moeten mensen ook kunnen weten”, verduidelijkt Vandenbroucke. “Dat is niet gemakkelijk, omdat je een kruispuntbank moet maken, ook voor het verleden.”
“De beperking van het aantal kinderen van één donor regelen we via Fertidata, een gecentraliseerde databank waar alle 31 Belgische fertiliteitscentra toegang toe hebben. Met Fertidata kunnen we in de toekomst garanderen dat het aantal van zes vrouwen niet wordt overschreden. Er is wel een overgangsfase omdat er donoren zijn die zowel voor als na 2024 hebben gedoneerd. Daar kan je nog een probleem hebben, maar voor de wat verdere toekomst is er de absolute garantie dat we die zesvrouwenregel handhaven”, besluit Vandenbroucke.