Medische actualiteitenPremium

Belgische wetenschappers ontdekken hoe specifieke E. coli-bacteriën darmkanker veroorzaken

photo

Wetenschappers van de VUB en de UGent hebben ontdekt hoe bepaalde E. coli-bacteriën darmkanker veroorzaken. Dat meldt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

In de wetenschappelijke wereld bestonden al vermoedens dat een bepaalde variant van E. coli, genaamd pks+ E. coli, de giftige stof colibactine produceert. Die stof is in staat het menselijk DNA aan te tasten en zo het risico op kanker te verhogen. Maar tot nu toe was het niet duidelijk hoe die pks+ E. coli de darmwand kan infiltreren en zo kanker veroorzaakt.

De auteurs van de studie, Maude Jans (VIB-UGent) en Magdalena Kolata (VIB-VUB), ontdekten dat pks+ E. coli kan schakelen tussen een zwemmende toestand en een toestand waarin het zich kan hechten aan de darmwand. Die hechting is mogelijk door specifieke bacteriële pili, lange dunne eiwitvezels op het bacteriële oppervlak die eindigen in adhesinenmoleculen die receptoren op de cellen aan de binnenkant van de darmwand kunnen binden. "We ontdekten dat deze pilusbinding het aantal, de omvang en de agressiviteit van colontumoren aanzienlijk verhoogt", zegt Jans.

Genetische factoren

De wetenschappers ontdekten ook dat het verwijderen van die adhesinen ervoor zorgt dat de bacteriën geen schade meer kunnen veroorzaken. "Die therapieaanpak is zeer veelbelovend, omdat deze zich met succes richt op schadelijke E. coli-stammen, zonder de nuttige darmmicroben aan te tasten, in tegenstelling tot antibiotica", voegt Jans nog toe. Dat is belangrijk omdat de wetenschappers aangeven dat ze een toename zien van darmkanker, vooral bij jonge mensen. De onderzoekers waarschuwen ook dat bepaalde omstandigheden zoals genetische factoren of een ongezond dieet de darmwand toegankelijker maken voor schadelijke bacteriën.

Het onderzoek, een samenwerking tussen de UGent en de VUB, werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De studie vond plaats onder leiding van de teams van prof. Lars Vereecke (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) en prof. Han Remaut (VIB-VUB Centrum voor Structuurbiologie).

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Belga

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine