Begroting 2021: cijfers en reacties

De Algemene Raad van het Riziv, waarin de 'financiers' van de ziekteverzekering toezicht houden op de uitgaven, keurde maandag 20 oktober de begroting goed. In de AR zitten ook vertegenwoordigers van de regering.
De AR stelt vast dat het voorstel van het Verzekeringscomité strookt met de krachtlijnen die in het regeerakkoord zijn opgenomen. De kernelementen van het beleid in 2021 zijn een nieuw pact met de farmaceutische industrie, de voortzetting van de hervorming van de ziekenhuizen, inclusief de netwerken, en versterking van de eerste lijn.
"De regering schaart zich achter het doel van het Verzekeringscomité om het begrotingskader van de ziekteverzekering aan te passen", stelt de nota.Het citeert daarbij de intenties "om het overleg binnen een voorspelbaar meerjarenperspectief mogelijk te maken, de ontschotting aan te moedigen en de uitvoering van de noodzakelijke hervormingen met betrekking tot de prioritaire gezondheidszorgdoelstellingen te ondersteunen".
De AR stemde unaniem voor de begrotingsnota, met alle 21 stemmen vóór. Zorgverleners hebben alleen een adviserende stem in dit orgaan.
Besparing
De enige besparing binnen de begroting 2021 komt er op het snel groeiende geneesmiddelenbudget. Het gaat om 150 miljoen euro: een kleine 50 miljoen 'structurele maatregelen' en 100 miljoen euro maatregelen die onder meer ook de voorschrijvers raken: een groter gebruik van biosimilars, maatregelen die goedkoop voorschrijven aanmoedigen, een herziening van de betaling van oncologische geneesmiddelen, een verder streven naar all-inforfaits voor weesgeneesmiddelen,... Een 'responsabiliseringsmechanisme' moet de vooropgestelde besparing van 150 miljoen verzekeren.
Buiten de begroting is ook een 'voorlopig' bedrag van 412 miljoen euro opzijgezet om de uitgaven door de pandemie te dekken - vooral kosten voor tests en voor persoonlijk beschermingsmateriaal. Maar dit bedrag is niet volledig - de kosten van nieuwe tests en van de vaccinatie tegen covid zijn nog niet bekend.
Enkele cijfers
Het deelbudget voor de artsenhonoraria bedraagt 8,89 miljard euro. Daar moet men nog het grootste deel van het budget voor de laagvariabele zorg tellen - dat in totaal 358 miljoen bedraagt. De deelbegroting voor de artsenhonoria in 2020 bedroeg 8,58 miljard.
Een greep uit de lijst bijzondere projecten (artikel 56 - in totaal 51,2 miljoen euro):
- proefprojecten geïntegreerde zorg: 1 miljoen euro,
- EBM-projecten (beslissingsondersteuning, richtlijnontwikkeling, CEBAM,...): 3,38 miljoen,
- farmacotherapeutisch overleg: 2 miljoen euro,
- m-health, uitwerking terugbetaling: 1,4 miljoen,
- 'artsen in gevaar' (actie tegen burn-out): 203.000 euro,
- ondersteuning artsensyndicaten in het kader van het overleg: 970.000.
De volledige begrotingsnota goedgekeurd door de Algemene Raad, en die van het Verzekeringscomité vindt u op de website van het Riziv.
Reacties syndicaten op de begroting 2021
Reinier Hueting (ASGB/Kartel):"Kartel stemde op het Verzekeringscomité (van 12 oktober, nvdr) vóór de begrotingsnota. We vinden dat de begroting eindelijk gekoppeld is aan een langetermijnvisie. De nota bevat tamelijk concrete voorstellen om het budget meer transversaal te bekijken. Van de groeinorm van 2,5% zou een vijfde (=0,5%) worden opzij gezet voor nieuwe initiatieven. De beslissing daarover gebeurt in overleg. Dat vindt Kartel een goed uitgangspunt. We denken dat met deze regering daarover een positief overleg mogelijk zal zijn."
Roel Van Giel (AADM/Domus Medica): "De begroting 2021 is atypisch in vergelijking met andere jaren. Er worden enkele duidelijke lijnen getrokken voor een hervormingstraject, vanuit een meerjarenkader. Het Verzekeringscomité verwijst ook naar de eindnota van Living tomorrow - die een duidelijke lijn geeft voor de toekomst. AADM staat zeker achter dit voorstel."
Marc Moens (BVAS): "Financieel gaan we een stap vooruit. Daar is de BVAS zeker blij om. De visie op de toekomst bevat in het document van de Verzekeringsinstellingen (= de begrotingsnota van het Verzekeringscomité, nvdr.), en het opzij zetten van de 0,5% boven de 2% in de groeinorm, maken ons ongerust. De groeinorm van 2,5% is nodig om de werkelijke noden te dekken, dat zegt ook het federaal planbureau. Ruimte voor innovatie biedt de 2,5% niet - die zullen we uit eigen zak betalen. Kijk maar naar wat gebeurt met de wachtposten. Het budget daarvoor bedraagt al 25 miljoen, en dat is nog niet genoeg. Huisartsen zullen zelf moeten betalen om in een wachtpost te mogen gaan zitten. We krijgen daar in onze mailbox veel vragen van artsen over."