ad
ArtsenkrantPremium

'Weinig vrouwen actief in het wedstrijdzeilen'

PORTRET Kapitein én gynaecoloog dr. Sigrid Huyghe verschijnt op 26 juli met zeilboot Anne Bonny aan de start van de loodzware Rolex Fastnet Race. Met haar team zal ze in vijf dagen vanaf het Engelse eiland Wight, via de zuidkust van Ierland, naar de Franse kustplaats Cherbourg-en-Cotentin racen. Een loodzwaar parcours van ruim 695 zeemijl (1.287 km).

Huyghe liggend vooraan
Sigrid Huyghe (liggend vooraan op de foto): "Vanaf het begin heeft zich een groep vrouwen met interesse voor het zeilen rond ons wedstrijdteam gevormd." © Sigrid Huyghe 

De zeilrace, die dit jaar zijn 100ste verjaardag viert, wordt jaarlijks georganiseerd door de prestigieuze Britse Royal Ocean Racing Club en is vernoemd naar het iconische Fastnet Rock, een rotseiland voor de zuidkust van Ierland.
De deelnemende zeilteams zijn gewaarschuwd: tijdens de race doorkruisen de boten gebieden met complexe stromingen, onvoorspelbaar weer en druk scheepvaartverkeer.

Swanne Bonny

Het idee voor het zeilteam van Huyghe ontstond enkele jaren geleden tijdens een zeilwedstrijd. “Ik zeil al sinds mijn kindertijd en ging met mijn ouders regelmatig op zeilvakantie. Later, tijdens mijn studententijd, gaf ik in de zomermaanden zeilles. Je kan dus gerust zeggen dat zeilen meer is dan enkel een hobby”, vertelt de arts. “Met dat gegeven in het achterhoofd raakte ik enkele jaren geleden toevallig in gesprek met Elke De Witte, de mede-eigenaar van onze zeilboot. Het viel ons op dat er in het wedstrijdzeilen weinig vrouwen actief zijn. En als ze al deelnemen, vervullen ze vaak een ondergeschikte rol binnen het team. Dat wilden we doorbreken, en zo ontstond het idee om een eigen vrouwenteam op te richten om mee te kunnen doen aan zeilwedstrijden. Daarnaast wilden we ook een maatschappelijk doel steunen en ondersteunen we het initiatief ‘Sailing for Think Pink’, waarmee we geld inzamelen voor borstkankeronderzoek.”

'We ondersteunen het initiatief ‘Sailing for Think Pink’, waarmee we geld inzamelen voor borstkankeronderzoek'

De naam die uiteindelijk voor het zeilteam werd gekozen is Swanne Bonny, een samengestelde naam die verwijst naar zowel het merk van de boot (Swan) als naar de beroemde 18de-eeuwse Ierse piraat Anne Bonny. “Met de naam willen we verwijzen naar een vrouw die in haar tijd iets bijzonders deed. Anne Bonny voer mee op zee, wat symbool staat voor vrijheid en avontuur. Ook wist ze zich staande te houden in een keiharde wereld. De naam sluit dus perfect aan bij het imago dat we willen uitdragen”, zegt Huyghe.

De fondswervingsacties die het team in de daaropvolgende jaren organiseerde, bleken een groot succes. Rond het team ontstond een hechte community van vrouwen met interesse voor de zeilsport. “Daarnaast merken we dat het niet alleen leuk is om samen te zeilen, maar dat we als team ook een positieve bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van vrouwen in het wedstrijdzeilen.”

Uitdagingen

Om een wedstrijdteam succesvol te leiden, zijn er verschillende aspecten waarmee Huyghe en haar collega De Witte rekening moeten houden. “De Fastnet Race is een van de zwaarste offshore races in Europa. Het is bijzonder onvoorspelbaar; door de botsing van polaire en tropische luchtmassa’s zijn er verschillende lagedrukgebieden, daar moet je als team mee om kunnen gaan”, legt Huyghe uit. “Onze boot moet daarnaast voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften en zeewaardigheidseisen. Denk aan een speciaal pompsysteem dat in noodsituaties water kan wegpompen, en aan goed onderhouden navigatie- en reddingsmiddelen.”

Tijdens de wedstrijd zullen de teamleden verschillende taken op zich nemen. “Ons team bestaat uit elf leden, verdeeld over twee groepen. Elke groep heeft een eigen ‘watch officer’, die tijdens de race aan mij rapporteert. We zullen vijf dagen op zee zijn en moeten dus functioneren in een opgesteld wachtsysteem, waarbij de teamleden verschillende rollen op zich moeten nemen. Zo is een van onze leden in het dagelijks leven piloot bij een luchtvaartmaatschappij en verantwoordelijk voor het opstellen van de weersverwachtingen. Een ander teamlid is belast met de eerste hulp, terwijl weer een ander zich toelegt op de navigatie. Ook hebben we een zeiltrimmer die ook kleine herstellingen kan uitvoeren indien nodig.”

Huyghe zegt in het bijzonder uit te kijken naar de start van de Fastnet Race. “Na alle voorbereidingen zal die aanvoelen als een overwinning. Ons doel is niet een top 3-finishplaats, maar om veilig de finish te bereiken en vooral te genieten van de ervaring. Vorig jaar raceten we van Oostende naar Helgoland. Dat was heen 52 uur en terug weer 52 uur; onze eerste grote test die ons veel vertrouwen gaf.”

Toekomst

Volgens Huyghe kijkt de door mannen gedomineerde wereld van het wedstrijdzeilen op een positieve manier naar hun vrouwenteam. “We merken dat we serieus worden genomen. Vanaf het begin heeft zich een groep vrouwen met interesse voor het zeilen rond ons wedstrijdteam gevormd. Zij hebben ons op allerlei manier geholpen, zoals met het onderhouden van de boot of het ondersteunen van evenementen. Sommigen van hen zijn ook zelf gaan zeilen, sloten zich aan bij andere wedstrijdteams of besloten de stap te zetten om zich bij een zeilschool aan te melden. Dat is precies wat we willen bereiken met Swanne Bonny: meer vrouwen in de zeilsport.”

>> Meer info: stuurvrouw.be

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Floris Cup
ad