Wat brengt de beleidsnota Volksgezondheid voor artsen?
Minister Frank Vandenbroucke heeft zijn Beleidsnota Volksgezondheid ingediend. Die verduidelijkt zijn plannen voor dit jaar. Wat is belangrijk voor artsen?

Al op de eerste pagina zegt de lijvige Beleidsnota* waar het op staat: “De begrotingssituatie vergt correctiemaatregelen die noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de uitgaven het voorziene budget overschrijden.” Dat de regering op zoek gaat naar bijkomende besparingen (zie pagina 6) mag dus geen verrassing zijn.
Vandenbroucke is een wetsontwerp aan het voorbereiden dat het begrotingsproces grondig zal wijzigen. Zoals al aangekondigd in zijn Beleidsverklaring (zie Artsenkrant 2794) worden de procedures van de RIZIV-commissies (zoals de NCAZ) aangepast, en komen er maatregelen om conventionering interessanter te maken.
In afwachting van een geïntegreerd voorstel over de hervorming van ziekenhuisfinanciering en nomenclatuur, start het RIZIV alvast een pilootproject met de nieuwe nomenclatuurlibellés.
Een uitbreiding van de derdebetalersregeling wordt onderzocht. Mogelijke supplementen voor nieuwe technieken, materialen en instrumenten zullen duidelijk afgebakend worden.
Doelmatige zorg en eerstelijnszorg
Nog in 2025 komen er evidence-based practice-richtlijnen voor onder meer de afbouw van antidepressiva, de behandeling van prikkelbaar darmsyndroom en astmabeheer bij volwassenen. Een prescription search support-systeem moet huisartsen ondersteunen bij het voorschrijven van antibiotica, medische beeldvorming en klinische biologie.
Vandenbroucke wil ook een akkoord over de erkenning en financiering van huisartsenwachtposten. Het KCE moet de wisselwerking tussen spoeddiensten, huisartsenwachtposten en triage bekijken.
Er moet ook een oplossing komen voor patiëntenstops. “Het finale doel moet zijn dat elke Belg een vaste GMD-huisarts heeft.”
* Beleidsnota Volksgezondheid, Kamerdocument 56 0856/009