Seizoensgebonden risico in Oostzee
Toegenomen risico van vibrioses in kustwater
Bij de start van de zomer, communiceerde het ECDC over het seizoensgebonden risico op infecties met Vibrio-bacteriën. Het gaat hier niet om Vibrio cholerae O1 of O139, de verwekkers van epidemische cholera, maar om soorten die verantwoordelijk zijn voor zogenoemde niet-cholera Vibrio’s (NCV), zoals V. vulnificus, V. parahaemolyticus en niet-O1/O139 V. cholerae.
Deze bacteriën leven van nature in brak kustwater, vooral bij hogere temperaturen en een lager zoutgehalte. Vibrio-soorten worden in de zomer vaak aangetroffen in de Oostzee (lager zoutgehalte).
Naarmate de temperatuur van het zeewater in heel Europa stijgt door de klimaatverandering, wordt verwacht dat Vibrio zich zal verspreiden naar andere kustgebieden
Ook in België toonde een studie door het Nationaal Referentiecentrum in 2021 aan dat Vibrio voorkomt in recreatiewater, vooral in het noorden van het land (o.a. kustwater).
De Vibrio Map Viewer van het ECDC maakt gebruik van satellietgegevens over de temperatuur en het zoutgehalte van het zeeoppervlak om de geschiktheid van het milieu voor Vibrio-soorten te beoordelen en een momentopname te geven van de potentiële risico's in verschillende landen.
Hoewel Vibrio-infecties in Europa nog steeds relatief zeldzaam zijn, hebben een aantal noordelijke landen aan de Oostzee de afgelopen jaren een toename gemeld. Dit was vooral duidelijk tijdens zomers met langdurige hittegolven en hogere watertemperaturen, zoals in 2018, toen 445 gevallen werden gemeld, meer dan drie keer zoveel als het jaarlijkse gemiddelde tussen 2014 en 2017.
Vibrio-bacteriën kunnen enerzijds voedselinfecties veroorzaken na het eten van rauwe of onvoldoende gekookte besmette schaaldieren en anderzijds oorinfecties, wondinfecties of in ernstige gevallen necrotiserende fasciitis of sepsis na zwemmen in water met grote hoeveelheden Vibrio. Mensen met een verzwakt immuunsysteem of chronische leveraandoeningen zijn meer vatbaar.
Bron: Nieuwsflash infectieziekten