ASGB vraagt, maar krijgt geen uitstel na overleg met de minister
Het ASGB is verheugd dat er significante amendementen werden toegevoegd aan de hervormingswet. Het syndicaat vroeg extra tijd om de tekst in detail te bestuderen, want “the devil is in the details”, zegt Thomas Gevaert. “Maar dat werd ons niet toegestaan.”
Filip Ceulemans
Woensdagavond ontvingen de artsensyndicaten de gewijzigde tekst van de hervormingswet van Frank Vandenbroucke. “Er is significant aan geamendeerd door het kabinet en de coalitiepartners”, stelt Thomas Gevaert vast. “Waarvoor uitdrukkelijke dank.” Vooral met betrekking tot de partiële conventie en de implementatie van de hervormingen zijn er positieve stappen gezet.”
Gezien de korte tijdspanne tussen het ontvangen van de aangepaste tekst en de vakantieperiode waarin de juristen van de syndicaten minder beschikbaar zijn, vroegen ASGB/Kartel en BVAS uitstel van de eerste lezing. Dat zou ook de mogelijkheid bieden om breed te consulteren. Dat uitstel werd echter niet toegestaan door de minister. Woensdag worden opmerkingen verwacht op het kabinet en vrijdag volgt er een nieuwe overleg.

Tegen de klok
“Het wordt dus analyseren tegen de klok en kijken waar we kunnen bijschaven en vooral waar we als sector uiteindelijk willen landen”, zegt Gevaert. “Ik vind het onbegrijpelijk dat je als minister niet meer tijd neemt om dit voldoende afgetoetst te krijgen met het veld. Meer aftoetsen betekent meer bijschaven, meer draagvlak en winst op langere termijn.”
Volgens Gevaert is de starre houding van Vandenbroucke inzake deadlines te verklaren door de koehandel binnen de regering waarbij veel dossiers (meerwaardebelasting, defensie-uitgaven, beperking van de werkloosheidsuitkering en hervormingen in de gezondheidszorg) aan elkaar worden gekoppeld.
Actiedag gaat door
De tegemoetkomingen van Vandenbroucke zijn voor ASGB/Kartel geen reden om de actiedag van maandag 7 juli op te schorten. “Er wordt absoluut geluisterd en geamendeerd. Ik ben ervan overtuigd dat we constructief kunnen landen. Alleen is daar tijd en vertrouwen voor nodig.”
De artsensyndicaten moeten verder professionaliseren om sterker te staan in onderhandelingen, is een conclusie die Gevaert trekt na de afgelopen weken. “We zijn een bende amateurs in vergelijking met de studiediensten van politieke partijen en ziekenfondsen.”