GBO roept patiënten op in aanloop naar 7 juli
Tegen de achtergrond van het hervormingsvoorstel besliste het GBO om patiënten rechtstreeks aan te spreken door middel van twee affiches. Het is een manier om de lokale huisartsenpraktijk te verdedigen en tegelijkertijd de ondermijning van het huisartsenmodel aan de kaak te stellen.
Laurent Zanella
Nu de voor 7 juli aangekondigde staking nadert, kiest het Franstalige huisartsensyndicaat GBO ervoor zich rechtstreeks tot de patiënten te richten. Twee affiches, een summiere en een meer gedetailleerde, zijn nu beschikbaar voor artsen om op te hangen in wachtkamers. Het doel: uitleggen waarom artsen actie voeren tegen het plan van minister Frank Vandenbroucke.
Overlegmechanismen
De tekst hekelt om te beginnen de gevolgde methode. Het GBO beschuldigt de minister ervan overlegmechanismen te omzeilen door beslissingen "te vaak van bovenaf" op te leggen . Als voorbeeld wordt de afschaffing van de vergoeding voor telefonische consulten genoemd, een maatregel die wordt gezien als een stap achteruit inzake toegankelijkheid en ecologie.

Het zorgmodel is een tweede scheidingslijn . Voor het GBO blijft de huisartsgeneeskunde ondergewaardeerd in de architectuur van de Belgische gezondheidszorg. De artsen pleiten voor een grondige hervorming van de RIZIV-nomenclatuur. Het het huidige systeem garandeert een billijke toegang voor patiënten, noch een billijke vergoeding voor zorgverleners.
Derde punt van wrijving is de therapeutische vrijheid. Hoewel het GBO de strijd tegen misbruik niet afwijst, verwerpt het een puur kwantitatieve benadering van geneeskunde gebaseerd op numerieke indicatoren. "Evidence Based Medicine is niet alleen een reeks cijfers", staat in het document. Het syndicaat roept op tot erkenning van de complexiteit van zorg, gebaseerd op gedeelde verantwoordelijkheid tussen arts en patiënt.
Het GBO hekelt ook het onvermogen van besluitvormingsorganen om de gezondheidszorg op lange termijn te bekijken. Volgens het syndicaat belemmeren snelle politieke beslissingen de opbouw van een echt gestructureerd betoog voor coherente hervormingen. De huisartsenpraktijk wordt nog steeds "te vaak stiefmoederlijk" behandeld in het overleg.
Sociale kwestie
De tekst sluit af met een bredere waarschuwing: dit debat gaat verder dan de medische gemeenschap alleen. Het GBO ziet het als een bedreiging voor de Belgische sociale zekerheid zelf. Het wetsvoorstel maakt deel uit van een bredere beweging om de sociale bijstand te verminderen. In die zin worden patiënten rechtstreeks getroffen: "Daar vechten wij ook voor", besluit het GBO.
Op 3 juli vindt er weer een overleg plaats in het kabinet van de minister. Ondertussen gaan de vakbonden door met mobiliseren.