Artsenkrant

Ontwerpdecreet Vlaams platform voor overlijdensadministratie

Op 29 april diende de Vlaamse regering bij het Vlaams parlement een ontwerp van decreet in ‘over het Vlaams platform voor overlijdensadministratie’.

Herman Nys, em. prof. Medisch recht KU Leuven, voorzitter VITAZ


 Volgens artikel 3 van het ontwerpdecreet heeft dit platform de volgende doelstellingen:

1° het administratief proces in verband met het overlijden van een persoon digitaliseren, en de daarmee verbonden gegevens uitwisselen en ontsluiten;

2° de nabestaanden van de overleden persoon ontzorgen bij het administratief proces.

Nood aan een gecoördineerde aanpak

Het overlijden van een persoon in Vlaanderen zet volgens de memorie van toelichting een uitgebreid administratief proces in gang waarbij het verplicht is een overlijden aan te geven en bepaalde informatie uit te wisselen. Deze is noodzakelijk voor de betrokken partijen, waaronder artsen, om aan hun wettelijke verplichtingen en taken met betrekking tot overlijdensadministratie te kunnen voldoen.

Hoewel er verschillende digitaliseringsinitiatieven ontstonden tijdens de coronapandemie, mist de overlijdensadministratie nog steeds een gecoördineerde aanpak. Administratieve vereenvoudiging is hierbij van essentieel belang.

Het Vlaams Datanutsbedrijf initieert in dit kader de ontwikkeling van een digitaal platform voor overlijdensadministratie. Dit platform geldt voor alle overlijdensgevallen in het Vlaamse gewest.

Breedgedragen initiatief

Volgens de memorie van toelichting is het platform een breedgedragen initiatief ondersteund door de diverse stakeholders zoals de steden en gemeenten, de uitvaartsector, het Departement Zorg en de artsen (Domus Medica en Zorgnet-Icuro).

Met dit platform wordt een eenvoudiger en sneller administratief proces rond het overlijden van een persoon beoogd.

  • De arts die het overlijden vaststelt, alsook de aangestelde beëdigd arts, doet dit niet langer op papier, en geeft de gegevens in verband met overlijden in via een gebruiksvriendelijke toepassing.
  • Lokale besturen ontvangen meteen de juiste informatie voor de opmaak van de overlijdensakte en toestemming tot begraven/crematie.
  • De uitvaartondernemer geeft op zijn beurt de nodige informatie door, waarna hij de afgeleverde toestemming tot begraven of crematie ontvangt.
  • De laatste wilsbeschikking is eenvoudig consulteerbaar, zodat de uitvaart zeker overeenstemt met de wensen van de overledene.
  • Dankzij het platform zal de dossierverwerking door Departement Zorg vereenvoudigen en de datakwaliteit van overlijdensstatistieken verbeteren dankzij de koppeling met centrale gegevensbronnen.
  • Deze werkwijze zal eveneens voor een verbetering van de datakwaliteit zorgen en verhinderen dat er fouten gebeuren in de administratieve afhandeling van een overlijden.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Herman Nys
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine