Nieuwe tool ondersteunt gepersonaliseerde zorg bij ouderen
Internationale onderzoekers hebben een tool ontwikkeld die professionals in de ouderenzorg ondersteunt bij het kiezen voor een behandeling. De tool zet een stap richting meer gepersonaliseerde zorg bij ouderen.
Meer dan een op de drie 65-plussers heeft een of meerdere chronische aandoeningen. Efficiënte en effectieve zorg bieden is dus van groot belang bij deze groep, zeker in tijden van personeelstekort en groeiende vraag naar ouderenzorg.
Hulpmiddel voor zorgprofessionals
Een internationaal onderzoeksproject, I-CARE4OLD, heeft een hulpmiddel ontwikkeld dat zorgprofessionals ondersteunt wanneer ze de keuze voor een bepaald type van zorg of behandeling moeten maken.
De onderzoekers verzamelden daarvoor gegevens van 52 miljoen ouderen uit acht verschillende landen, waaronder Nieuw-Zeeland, Canada en een aantal Europese landen.
De gegevens omvatten informatie over cognitieve en functionele capaciteiten van de ouderen, over hun welbevinden en mentaal welzijn en hun dagelijkse activiteiten. Ook informatie over medicatiegebruik en andere behandelingen werd meegenomen. Deze gegevens werden vervolgens gekoppeld aan administratieve gegevens over onder meer ziekenhuisopnames, sterfte en zorggebruik.
Hulp voor gepersonaliseerde zorg
Uit de analyse van al die informatie, en met hulp van artificiële intelligentie, werd de tool gebouwd. Een geriater, verpleegkundige of andere zorgprofessional voert de gegevens over de betrokken persoon in in de tool, en die levert een percentage slaagkans voor verschillende types behandeling.
"De tool geeft bijvoorbeeld aan dat psychofarmaca 30 procent kans hebben om te werken, en ergotherapie 40 procent kans. Nog een ander type van behandeling heeft nog een andere slaagkans", vertelt professor Anja Declercq (KU Leuven), die meewerkte aan het instrument.
"Zo weet je als professional welke behandeling het meest kans heeft om te werken. Uiteindelijk is het wel nog steeds de professional zelf die de beslissing neemt welke behandeling te gebruiken. De tool is als ondersteuning en hulpmiddel bedoeld."
Instrument wordt nog getest
Uit de analyses is voorts gebleken dat ergotherapie, kinesitherapie, psychologische hulp of een combinatie van die drie bij bepaalde groepen van kwetsbare ouderen betere resultaten kunnen opleveren dan medicatie. "Medicatie werkt anders bij een dertiger of veertiger die maar een aandoening heeft, dan bij een ouder persoon met comorbiditeit", stelt Declercq. "Dat wordt ook meegenomen in het platform."
De tool wordt op woensdag 14 mei op een evenement in Amsterdam voorgesteld.
Wanneer de tool beschikbaar zal zijn voor de brede zorgsector, is nog niet duidelijk. Het instrument wordt nog verder geoptimaliseerd en getest. In de testfase kan het wel al worden ingezet in bepaalde woonzorgcentra en andere voorzieningen.