Hoe worden erkenningsnormen borstklinieken geëvalueerd?
Vlaams minister van Volksgezondheid Caroline Gennez heeft verduidelijkt hoe de erkenning van erkende borstklinieken zal worden geëvalueerd.
Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) stelde aan minister Gennez naar aanleiding van een discussie over de zorgkwaliteit in erkende borstklinieken de volgende parlementaire vraag: ‘Op welke manier zal de naleving van de erkenningsvoorwaarden worden geëvalueerd? Zal de beoordeling plaatsvinden over de volledige erkenningsperiode of wordt jaarlijks een nieuwe evaluatie gemaakt? Kan een borstkliniek haar erkenning verliezen op het einde van de erkenningsperiode als ze een jaar niet aan de voorwaarden heeft voldaan?’ (vraag 468).
Uit het antwoord van de minister lichten we de volgende elementen.
Systematische controle minstens elke zes jaar
Via de erkenningen van bepaalde duur, die recent wettelijk werden heringevoerd, kunnen we de erkenningsvoorwaarden minstens om de 6 jaar systematisch controleren en zo nodig handhavend optreden.
Handhaving heeft als eerste doel de kwaliteit op te volgen en ziekenhuizen zo nodig aan te manen tot verbetering.
Proportionele maatregelen
Maatregelen daarbij moeten proportioneel zijn. Schorsing of intrekking van een erkenning wanneer niet aan alle erkenningsvoorwaarden is voldaan, is een zware maatregel, met grote impact op de continuïteit van zorg voor de individuele patiënt. Die vergt grondig en objectief bewijs en daarvoor zijn sluitende data nodig.
Nood aan recente (federale) gegevens
Verwerkte en gevalideerde gegevens zijn momenteel pas tot drie jaar na het betreffende registratiejaar beschikbaar. Om kort op de bal te kunnen spelen, zijn recente objectieve gegevens nodig. We zijn in gesprek om de validatie en doorstroming van gegevens te versnellen.
Over het algemeen is er, net als in andere zorgsectoren, voor de ziekenhuissector een grote afhankelijkheid van federale gegevensbronnen. Daarom hebben we concrete doelstellingen met betrekking tot de beschikbaarstelling van gegevens in het regeerakkoord opgenomen.