Gennez licht federaal plan ziekenhuishervorming toe
In antwoord op een parlementaire vraag heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Caroline Gennez een stand van zaken gegeven over de hervorming van het ziekenhuislandschap.
Herman Nys, em. prof. medisch recht, KU Leuven, voorzitter VITAZ
Vlaams Parlementslid Toon Vandeurzen (CD&V) stelde zijn vraag (vraag nr. 512) naar aanleiding van het bericht in de media op 5 februari 2025 dat de Federale Regering van plan is het ziekenhuislandschap danig te herzien.
Het gaat daarbij over de omvorming van kleine ziekenhuizen en campussen naar dagziekenhuizen. Vandeurzen wou onder meer weten welke afspraken er over het plan voor de ziekenhuishervorming werden gemaakt op de interministeriële conferentie (IMC) Volksgezondheid, en op welke manier de Vlaamse overheid, alsook de Vlaamse ziekenhuizen, betrokken worden bij het verder vormgeven van dat plan.
Expertengroep bereidt ziekenhuishervorming voor
Minister Gennez antwoordde dat op de IMC van 19 maart 2025 is beslist een groep van onafhankelijke experts op te richten die, vertrekkend vanuit de huidige situatie, aanbevelingen moet formuleren met betrekking tot de organisatie van het ziekenhuislandschap. Doelstelling is om kwaliteitsvolle zorg te garanderen en tegelijkertijd het gebruik van menselijke en financiële middelen te optimaliseren.
De expertengroep is samengesteld op voordracht van alle leden van de IMC. De expertengroep zal onderzoeken hoe het ziekenhuislandschap kan worden hervormd volgens het principe “nabije zorg waar mogelijk, geconcentreerde zorg waar nodig”. Dit omvat in de eerste plaats een reflectie over acute somatische zorg. Er moet worden nagedacht over differentiatie van de opdrachten en werking van de verschillende ziekenhuizen.
Evaluatie van de ziekenhuisnetwerken
Om de samenwerking tussen de ziekenhuizen te verbeteren kan een evaluatie van de 25 loco-regionale ziekenhuisnetwerken worden overwogen, aldus de minister. Ook de afstemming tussen acute zorg, chronische zorg, revalidatiezorg, geestelijke gezondheidszorg alsook de bredere eerstelijnszorg kan worden meegenomen in de reflectie. Ook de organisatie van de acute psychiatrische zorg, met name het aantal en de locatie van de bedden, kan grondig worden onderzocht.
Definitief rapport tegen einde 2025
Vóór de zomer wordt een tussentijds rapport verwacht, met als doel om tegen einde 2025 een definitief rapport op te leveren aan de IMC. Dit rapport zal binnen de IMC worden besproken op basis waarvan de federale overheid in samenspraak met de regio’s verdere beleidskeuzes kunnen maken.
Gelet op het initiatief binnen de IMC is de Vlaamse overheid betrokken bij zowel de opvolging van de expertengroep als het verdere traject na de oplevering van eindrapport.