PrEP met cabotegravir LA: zero infecties en goede therapietrouw tijdens jaar follow-up in PILLAR-studie

Op de CROI van 2025 is veel te doen geweest over implementering van PrEP met langwerkende injecteerbare antiretrovirale middelen, hoofdzakelijk cabotegravir. In de PILLAR-studie bijvoorbeeld, een Amerikaanse fase 4-studie, hebben de meeste patiënten de im injecties van cabotegravir om de twee maanden goed nageleefd tijdens een follow-up van 12 maanden en is geen enkel geval van hiv-infectie gediagnosticeerd.
De PILLAR-studie is een fase 4-studie die de implementering van cabotegravir LA heeft onderzocht in 17 Amerikaanse ziekenhuizen die zich vooral bezighouden met mannen die seks hebben met mannen, en transgendermannen. De belangrijkste klinische evaluatiecriteria waren de incidentie van nieuwe hiv-infectie, de wijze van opsporing van het hiv, de incidentie van seksueel overdraagbare infecties en de persistentie, de veiligheid en de tolerantie van de behandeling gedurende een jaar. Tussen mei 2022 en augustus 2023 zijn 201 patiënten begonnen met een PrEP met cabotegravir LA. De gemiddelde leeftijd was 35 jaar. 26% van de patiënten was van Afro-Amerikaanse origine, 38% waren latino's, 6% transgendermannen en 78% had al orale PrEP gebruikt tijdens de laatste zes maanden voor inclusie in de PILLAR-studie.
De belangrijkste resultaten van de PILLAR-studie kunnen als volgt worden samengevat:
- Geen enkel geval van hiv-infectie tijdens de follow-up van 12 maanden.
- De persistentie van de behandeling met cabotegravir LA na 6 en 12 maanden bedroeg respectievelijk 85% en 72%.
- Bij 27 patiënten (26 mannen die seks hadden met mannen, en een transgenderman) is bij de laatste consultatie van de studie een seksueel overdraagbare infectie gediagnosticeerd (gonorroe n = 14, chlamydia n = 12 en syfilis n = 7).
- De meeste centra (94%) gebruiken de hiv-antigeen-antistoftest voor opsporing van het hiv, 71% de hiv-1-RNA-test en 65% beide tests.
- 70% van de patiënten heeft alle injecties op het geplande tijdstip gekregen, d.w.z. om de twee maanden met een venster van zeven dagen voor en zeven dagen na de voorziene datum. Slechts vijf patiënten hebben een injectie overgeslagen en hebben cabotegravir per os (n = 1) of een andere vorm van PrEP gekregen (n = 4).
- Cabotegravir heeft zelden bijwerkingen veroorzaakt. De frequentste was pijn op de plaats van injectie. Elf patiënten (5%) hebben de behandeling stopgezet wegens bijwerkingen, vooral pijn op de plaats van injectie.
Die gegevens over de implementering van PrEP met injecties van cabotegravir LA in het reële leven bevestigen de werkzaamheid van een PrEP met cabotegravir LA, een behandeling die overigens goed wordt nageleefd. Tijdens de follow-up van 12 maanden is geen enkel geval van hiv-infectie gediagnosticeerd, ongeacht de wijze van opsporing van het hiv. In de toekomst zou de opsporing dus minder belastend kunnen worden.
Ref.: Pilgrim N. et al. Abstract 196, CROI 2025, San Francisco.