Artsenkrant

85% van de Belgen gaat naar de huisarts

In 2022 had 85% van de Belgen minstens één contact met de huisarts. Dat blijkt uit een studie van het IMA over huisartsencontacten in België.

Volgens de cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) had in 2022 85% van de Belgische bevolking minstens één contact met een huisarts. Dat is exclusief de patiënten (4,9% van de bevolking) die zijn ingeschreven bij een medisch huis.

Veel verschillen

Er zijn verschillen naargelang de leeftijd, maar ook naargelang het geslacht en gewest. Kinderen en jongeren gaan minder naar de huisarts dan ouderen, al is dat verschil wel kleiner geworden. Volwassen vrouwen zien de huisarts meer dan volwassen mannen.

In Brussel ligt het aantal personen met minstens één contact lager dan in de twee andere gewesten. In het Brussels Gewest zag slechts de helft van de kinderen jonger dan 4 jaar een huisarts , in tegenstelling tot bijna 8 op 10 kinderen in Vlaanderen en Wallonië.

Huisartscontacten per patiënt

Patiënten die in 2022 minstens één contact (raadpleging of bezoek) met een huisarts hadden, hadden er dat jaar gemiddeld 6. In 2017 waren dat er gemiddeld 5,3. Ook hier worden de contacten in medische huizen niet meegeteld.

In Vlaanderen heeft een patiënt gemiddeld 6,2 contacten met zijn huisarts. In Wallonië ligt dit iets lager, met name 5,9. In Brussel bedraagt het aantal contacten gemiddeld 5,2 per patiënt.

Ook hier zijn er verschillen volgens leeftijd en geslacht. Vrouwen vanaf de leeftijdsgroep van 15 jaar en ouder hebben gemiddeld iets vaker contact met de huisarts dan mannen.

VT-patiënten hebben meer contacten

Een andere belangrijke factor is de socio-economische situatie. Personen met recht op een verhoogde tegemoetkoming (VT) hebben, in alle leeftijdsgroepen, gemiddeld een hoger aantal contacten met de huisarts. In de categorie 75+ jaar hebben patiënten met VT gemiddeld 12,3 contacten per jaar; bij patiënten zonder VT zijn er dat 9 per jaar.

huisartsencontacten

 Patiëntentrouw

Zowat 80% van de patiënten is ‘trouw’ aan een huisartsenpraktijk. Hiermee wordt bedoeld dat ze geen contact hadden bij een andere huisartsenpraktijk dan diegene waar ze doorgaans naartoe gaan (m.u.v. contacten tijdens een wachtdienst).

De patiëntentrouw ligt in Vlaanderen rond de 80% en rond de 75% in Brussel en Wallonië. Deze percentages zijn de voorbije jaren stabiel gebleven.

Aandeel van de wijkgezondheidscentra

Het aandeel van de wijkgezondheidscentra is de voorbije jaren geleidelijk gestegen. In 2012 was 2,7% van de Belgen ingeschreven in een medisch huis. In 2022 bedroeg dit percentage 4,9%.

De verschillen tussen de gewesten zijn groot: in 2022 was 16,2% van de patiënten in Brussel ingeschreven in een medisch huis, vergeleken met 5,5% in Wallonië en 2,7% in Vlaanderen.

Metholodologie

Patiënten worden in de IMA Atlas toegewezen aan een bepaalde huisartsenpraktijk volgens een algoritme dat rekening houdt met het beheer van het globaal medisch dossier van de patiënt en het aantal contacten tijdens de reguliere contacturen (dus niet tijdens de nacht, het weekend of op feestdagen).

Een huisartsenpraktijk kan een solopraktijk, een groepspraktijk of een medisch huis zijn.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Erik Derycke
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine