EndocrinologiePremium

Myocardinfarct bij diabetes type 1: incidentie en specifieke risicofactoren

photo

In de algemene bevolking is de incidentie van myocardinfarct met ST-segmentelevatie snel afgenomen in vergelijking met myocardinfarct zonder ST-segmentelevatie. Tot nog toe was nog geen onderzoek gedaan naar de incidentie van de subtypen van myocardinfarct bij type 1-diabetici. Een Fins team nam deze taak op zich en voegde een risicobeoordeling toe.

We weten dat diabetes type 1 (DM-1) geassocieerd is met een verhoogd risico op myocardinfarct (MI). In de algemene bevolking is de incidentie van MI met ST-segmentelevatie (STEMI) snel afgenomen in vergelijking met MI zonder ST-segmentelevatie (NSTEMI), maar er is nog geen onderzoek gedaan naar de incidentie van MI-subtypen bij type 1-diabetici. Een Fins team nam deze taak op zich en voegde een risicobeoordeling toe op basis van de aan- of afwezigheid van diabetesgerelateerde microvasculaire schade.

Twee derde van het NSTEMI-type

Hun observationele analyse was gebaseerd op een lokaal onderzoek naar diabetische nefropathie en het nationale gezondheidszorg- en overlijdensregister. Het onderzoek omvatte 4.217 diabetici (mediane leeftijd: 36,7 jaar) zonder voorgeschiedenis van MI of coronaire revascularisatie. De mediane duur van de follow-up, tot overlijden of eind 2017, was 16,7 jaar en identificeerde 449 MI's, een percentage van 10,6 %. Op 15 en 20 jaar was dit percentage respectievelijk 8,7 % en 15,4 %. Ongeveer twee derde van de MI's waren van het NSTEMI-type.

De auteurs berekenden de risicoverhoudingen op basis van de microvasculaire schade en corrigeerden ze voor de gebruikelijke cardiovasculaire risicofactoren. Eerst stelden ze vast dat het geslacht geen invloed had op de cumulatieve incidentie van MI of de twee subtypes ervan.

Risicofactoren

Het risico op MI was wel verhoogd wanneer dialyse nodig was (RR: 2,99, d.w.z. een bijna drievoudige risicoverhoging), in geval van sterk verhoogde albuminurie (RR: 2,01), bij een geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR) < 60 ml/min/1,73 m² (RR: 1,72) of bij ernstige retinopathie (RR: 1,58). Er moet worden opgemerkt dat voor STEMI alleen een eGFR van 60 ml/min/1,73 m² niet geassocieerd was met een verhoogd risico.

Concluderend moet de bijzonder hoge cumulatieve incidentie van myocardinfarcten leiden tot speciale cardiologische controle bij type 1-diabetici. De geïsoleerde aanwezigheid van matig verhoogde albuminurie moet echter niet als bijzonder alarmerend worden beschouwd.

Referentie: Smidtslund P et al. Incidence and risk of myocardial infarction subtypes in type 1 diabetes. Poster en presentatie gegeven op het EASD-congres van 2024.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Dr. Claude Leroy

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine