GezondsheidszorgPremium

Preventie van vakantiekwalen

photo

Het is (eindelijk) zomer, maar onze gezondheid neemt geen vakantie! Dat is de boodschap van het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B), dat het Erasmusziekenhuis, het Koningin Fabiola Kinderziekenhuis en het Jules Bordet Instituut groepeert, om te sensibiliseren rond de verschillende gezondheidsproblemen die blijvende aandacht vragen of in omvang toenemen tijdens de vakantieperiode.

Hoewel deze boodschap natuurlijk voor de patiënt is bedoeld, is zijn of haar apotheker uiteraard een belangrijke partner op het gebied van preventie. In dit artikel belichten een aantal experts enkele adviezen die besproken kunnen worden als de vakantie in aantocht is.

Zwemmen en otitis

Met de komst van het warmere weer kijken kinderen uit naar lange uren zwemmen in zee, het zwembad of het meer. Maar het is ook het uitgelezen moment voor bepaalde oorproblemen, zoals otitis externa. Otitis externa wordt gekenmerkt door een ontsteking van de uitwendige gehoorgang en wordt vaak veroorzaakt door langdurige vochtigheid in de oren, waardoor bacteriën en schimmels zich kunnen vermenigvuldigen. Veelvuldig baden, vooral in stilstaand water (meren, zwembaden, enz.), wordt beschouwd als een risicofactor.

Gelukkig kunnen deze goedaardige infecties gemakkelijk worden voorkomen met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Mensen die vaak zwemmen krijgen het advies om hun oren na elke zwembeurt goed af te drogen en te drogen met een haardroger op laag vermogen op 30 cm afstand en oordruppels te gebruiken, verkrijgbaar in de apotheek, om infecties te voorkomen.

Kinderen met buisjes in de oren kunnen ook blijven zwemmen. "In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verhoogt de aanwezigheid van buisjes het risico op otitis media niet", legt professor Marc Vander Ghinst, hoofd NKO-afdeling Academisch Ziekenhuis Brussel, uit. "De gaatjes in de drains zijn zo fijn dat er een zeer sterke waterdruk nodig is om er doorheen te gaan, het soort druk dat je ervaart bij diepzeeduiken. Het is echter altijd raadzaam om een NKO-arts te raadplegen voor persoonlijk advies en, indien nodig, geschikte oordoppen te gebruiken om de gehoorgangen te beschermen tegen water."

Boodschap van de NKO

"We hebben nu genoeg bewijs. Je hoeft je geen zorgen te maken als kinderen buisjes hebben. Het betekent niet dat ze niet kunnen watersporten of gaan zwemmen in de zomer, niet al te veel voorzorgsmaatregelen zijn nodig en je moet zeker niet voorkomen dat ze het water in gaan. Otitis externa komt vrij vaak voor, we moeten een kind dus niet het zwemmen ontzeggen en zo zijn of haar gemak in het water vertragen, voor iets dat waarschijnlijk toch zal gebeuren, buisjes of niet."

- Prof. Marc Vander Ghinst

Bewustmaken van vaccinatie

Sinds de covid-19-pandemie is het vaccineren van kinderen minder populair geworden. Recent was er een toename in het aantal gevallen van kinkhoest en bronchiolitis. De meest effectieve preventieve maatregel blijft vaccinatie. Vaccins tegen kinkhoest zijn bijvoorbeeld beschikbaar en worden algemeen aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen, omdat ze een effectieve bescherming bieden tegen deze potentieel gevaarlijke ziekte.

Zorgeloze momenten komen vaker voor tijdens de vakantie en daarom hamert de H.U.B. op de boodschap: "Bescherm jezelf!". Vaccinaties beschermen ook tegen bepaalde soa's, die eveneens kunnen worden voorkomen door de juiste voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Tot slot kan het aangewezen zijn om naar een Travel Clinic te gaan als patiënten naar het buitenland reizen. "Dit is een essentiële voorzorgsmaatregel", legt professor Pierre Smeesters, afdelingshoofd Kindergeneeskunde Academisch Ziekenhuis Brussel, uit. "Gezondheidsdeskundigen geven gepersonaliseerd advies en raden specifieke vaccins aan afhankelijk van de bestemming en de lokale risico's. Deze consultaties zijn de sleutel tot verantwoord ouderschap en garanderen de bescherming van kinderen en volwassenen tegen exotische ziekten."

Boodschap van de kinderarts

"Vaccinatie blijft een uitgelezen middel voor de volksgezondheid. We hebben jonge ouders nodig! We roepen aanstaande ouders, jonge ouders en de naaste familie van de baby echt op om zich (opnieuw) te laten vaccineren tegen kinkhoest, als onderdeel van een cocoonvaccinatiecampagne rond de baby. Veel sterfgevallen zijn te voorkomen. Patiënten met jonge kinderen worden ook uitgenodigd om ze te laten vaccineren tegen RSV. Het vaccin kan toegediend worden vanaf september, wanneer een vaccinatiecampagne van start gaat."

- Prof. Pierre Smeesters

Focus op blauw licht

De zon is goed voor het moreel en als bron van vitamine D, maar heeft ook schadelijke effecten, niet alleen op de huid, maar ook op de ogen. Het is algemeen bekend dat blootstelling aan ultraviolette straling het risico op kanker en vroegtijdige huidveroudering verhoogt. Blootstelling aan UV-straling kan met name het bekleedsel van de periorbitale regio van het oog aantasten, een gebied met een vrij beperkte oppervlakte, maar waar 5 tot 10% van de gevallen van huidkanker voorkomt. "De meeste standaard zonnebrandcrèmes zijn niet geschikt voor het periorbitale gebied", zegt professor Lavinia Postolache, oogarts aan het Academisch Ziekenhuis Brussel. "Vandaar de noodzaak om jezelf te beschermen met een grote zonnebril.

Wat de ogen betreft, vormt cumulatieve fototoxiciteit een alarmerender gevaar dan een eenmalige verbranding (vergeet niet dat de ogen ook kunnen verbranden, bekend als 'fotokeratitis'). Hoe korter de golflengte van het licht (blauw licht), hoe schadelijker het kan zijn. En de zon is de grootste bron van blauw licht. "UV-blootstelling heeft cumulatieve effecten met schadelijke gevolgen op latere leeftijd, in het bijzonder verdikking van het bindvlies, wat leidt tot het ontstaan van pinguecula of pterygium, en corticale cataract", waarschuwt prof. Postolache. Denk aan deze cijfers: zand kan zonlicht tot 20% reflecteren, stilstaand water tot 70% en sneeuw (voor later) tot 90%.

Tot slot waarschuwt de oogarts voor het kwaad van de 21ste eeuw: blootstelling aan beeldschermen. Kinderen die meer vrije tijd hebben, kunnen de neiging hebben om te veel tijd op schermen door te brengen. "We weten dat te veel schermtijd schadelijke effecten heeft op de algemene gezondheid van een kind, zoals een zittende levensstijl, obesitas, sociaal isolement, vertraagd leren en verkennen van de wereld, moeilijker in slaap geraken, 's nachts wakker worden,... Te veel tijd die wordt besteed aan het van dichtbij bekijken van dingen, in combinatie met minder tijd die buiten wordt doorgebracht, blijkt een belangrijke risicofactor te zijn voor het ontstaan van bijziendheid."

Boodschap van de oftalmoloog

"Moedig patiënten niet alleen aan om hun huid te beschermen, maar ook om hun ogen van jongs af aan te beschermen. Wijs hen op brillenglazen met de vermelding 'UV 400' of '100% UV-bescherming'. Het montuur moet breed genoeg zijn om zoveel mogelijk oppervlak te bedekken. Gebruik contactlenzen nooit in water, omdat er dan een groot risico op infectie bestaat. Denk ook aan de aanbevelingen van Franse kinderartsen met betrekking tot het gebruik van beeldschermen: niets voor de leeftijd van drie jaar, geen spelcomputers voor de leeftijd van zes jaar, geen internet voor de leeftijd van negen jaar en geen sociale netwerken voor de leeftijd van twaalf jaar."

- Prof. Lavinia Postolache

Training om uitdroging op te sporen

Hittegolven kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij zeer jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en patiënten met chronische ziekten zoals nierfalen of diabetes. Medicatie (laxeermiddelen, diuretica) en diarree of braken zijn risicofactoren voor uitdroging. "Het is natuurlijk essentieel om iedereen te identificeren die mogelijk risico loopt, of het nu gaat om hun leeftijd, gezondheidsproblemen of problemen om rond te komen en voldoende te drinken", legt professor Jean-Michel Hougardy, nefroloog en algemeen medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis Brussel, uit.

"We kunnen overtollig water niet opslaan, dus elimineren we het. Leer uw patiënten de tekenen van uitdroging te herkennen! Het eerste symptoom is dorst, dat gepaard gaat met droge lippen, verminderde urineproductie, vermoeidheid en zelfs duizeligheid of krachtverlies. Wees je ervan bewust dat naarmate we ouder worden, we minder gevoelig kunnen worden voor het gevoel van dorst! In ernstige gevallen kan desoriëntatie of verwardheid optreden, evenals gedragsproblemen, een droge huid en zeer donkere urine. In zulke gevallen moet de patiënt absoluut medische hulp zoeken, want ernstige uitdroging is een medisch noodgeval!

De boodschap van de nefroloog

"Identificeer uw patiënten die het meest kwetsbaar zijn voor hittegolven. Als dit het geval is, wees dan bewust van de mogelijke aanwezigheid van diuretica in hun medicamenteuze behandeling en pas de aanbevelingen en het bewustzijn rond hydratatie aan. Het is voor iedereen belangrijk om dagelijks ongeveer anderhalve liter water te drinken om natuurlijke verliezen te compenseren."

- Prof. Jean-Michel Hougardy

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door François Hardy

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine