Nieuwe gegevens Belgian Cancer Registry
Longkankerrisico neemt toe bij vrouwen
Het risico op longkanker, een van de kankers met de minst gunstige overlevingskansen, is de afgelopen decennia gestegen bij vrouwen. De kanker blijft nog steeds een aandoening die vooral mannen treft, maar de groepen groeien naar elkaar toe.

Dat meldt Het Laatste Nieuws, op basis van cijfers van het Belgian Cancer Registry.
Ook niet-rokers
De opvatting dat longkanker uitsluitend door roken wordt veroorzaakt, is intussen verouderd, zegt professor en longchirurg Paul De Leyn (UZ Leuven). "We zien dat steeds meer mensen die in hun hele leven nooit hebben gerookt, toch nog longkanker krijgen. Het gaat inmiddels al bijna om een op de vijf patiënten, en dat zijn vaker vrouwen."
Vermoedelijk zitten hier ook andere zaken, zoals luchtvervuiling of lichamelijke verschillen zoals hormonen, voor iets tussen, al zijn daar nog geen harde bewijzen voor, klinkt het.
Artsen pleiten voor een duidelijk plan om te screenen om longtumoren vroeger op te sporen, zoals bij het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. De overlevingskansen voor longkanker stegen de afgelopen twintig jaar in ons land met 13,5 procent.
Trends
In 2023 werden 77.344 nieuwe kankerdiagnoses geregistreerd in België, een derde meer dan in 2004. Voor 2024 wordt een verdere toename tot 80.000 diagnoses verwacht.
Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan bevolkingsgroei en vergrijzing.
Wanneer hiermee rekening wordt gehouden, blijkt het individuele risico op kanker slechts beperkt te veranderen. Sinds 2004 is het risico op kanker bij vrouwen jaarlijks met gemiddeld 0,6% toegenomen.
Bij mannen veranderde het risico weinig met een licht dalende trend met zo’n -0,1% per jaar.
Netto-overleving neemt toe
Per kankertype zijn er opmerkelijke verschillen in de incidentie. Zo stijgt de incidentie van onder meer huid-, lever- en pancreaskanker bij beide geslachten, terwijl het risico op maag-, dikkedarm- en eierstokkanker daalt. Opvallend is het verschil in longkanker en hoofd-halskanker: het risico neemt toe bij vrouwen, maar daalt bij mannen.

Goed nieuws: de prognose voor kankerpatiënten blijft verbeteren. Voor de meest voorkomende kankers, borst- en prostaatkanker, bedraagt de 5-jaars netto-overleving (waarbij andere doodsoorzaken dan deze gerelateerd aan de kankerdiagnose worden uitgesloten) respectievelijk 93% en 99%.
Bij longkanker, de op één na meest voorkomende kanker bij mannen en vrouwen is de prognose veel minder gunstig maar worden jaar na jaar steeds betere resultaten bereikt.
De 5-jaars netto-overleving nam toe met 15 procentpunten bij vrouwen (nu 35%) en 12 bij mannen (nu 27%) wanneer we diagnoses uit de periode 2004-2008 vergelijken met deze in 2019-2023.
Colonkanker is zowel bij mannen als vrouwen het derde meest voorkomende kankertype. Hier nam de 5-jaarsoverleving toe van 63% naar 70% de voorbije 20 jaar.
>> Belgian Cancer Registry (BCR) werd opgericht in 2005 en beschikt over betrouwbare gegevens over kankerdiagnoses in Vlaanderen sinds 1999 en voor heel België sinds 2004.