Domus Medica wijst met vinger naar andere syndicaten
Domus Medica zag positieve openingen tijdens het overleg met Frank Vandenbroucke, maar blijft waakzaam. “We hopen dat er nu ruimte komt voor gesprekken over de thema’s die voor huisartsen écht het verschil maken”, zegt voorzitter Maaike Van Overloop.
Filip Ceulemans
Voor Domus Medica blijft het ook na het overleg van donderdag met minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke belangrijk om constructief aan tafel te blijven. De huisartsenorganisatie reageert wel wrevelig op de aanpak van de andere syndicaten. “Wij namen vooraf de tijd om de aangepaste teksten grondig te analyseren, zodat we het overleg konden benutten voor een inhoudelijke bespreking”, zegt Maaike Van Overloop. “Tijdens het overleg bleek echter dat de andere syndicaten de geamendeerde versie nog niet hadden doorgenomen, wat een diepgaand debat over de inhoud bemoeilijkte.”
Domus Medica vindt het belangrijk in dialoog te blijven gaan met Vandenbroucke om de belangen van de huisartsen optimaal te verdedigen en te komen tot een compromis dat zoveel mogelijk tegemoetkomt aan de bezorgdheden van de (huis)artsen. “Opnieuw werd bevestigd dat het om een voorontwerp gaat. Er is nog niets definitief beslist en alle onderdelen van de tekst blijven onderhandelbaar”, stelt Maaike Van Overloop vast. Alvast voor een aantal punten komt Vandenbroucke de artsen tegemoet.

Indexering
De tekst over de schorsing van de RIZIV-nummers werd aangepast om duidelijk te maken dat het schrappen of schorsen enkel mogelijk is in het kader van fraudebestrijding of wanneer een patiënt een gevaar vormt voor patiënten. Onder fraude wordt verstaan et aanrekenen van niet-geleverde prestaties. De eventuele schorsing duurt maximaal twee jaar.
De indexering van de honoraria blijft gegarandeerd, ook wanneer er geen akkoord wordt bereikt of wanneer er onvoldoende geconventioneerde artsen zijn. “De minister is ons gevolgd in ons voorstel om minstens de kwaliteitsgebonden premies toe te kennen aan alle artsen, ook wanneer ze niet geconventioneerd zijn.” Ook de partiële conventie blijft behouden. De mogelijkheid om het plafond van de supplementen te verlagen werd geschrapt. De regering zal enkel nog het plafond kunnen verhogen. De tekst bevat nu ook garanties dat de beperking van de supplementen pas in 2028 zal ingaan, zodat eerst de hervorming van de nomenclatuur en de ziekenhuisfinanciering kan worden uitgewerkt. “We hebben het belang van deze volgorde sterk benadrukt en zijn blij dat de minister ons daarin is gevolgd”, aldus Van Overloop.
Gezondheidszorgdoelstellingen
Domus Medica stelt vast dat de regering via de opdrachtbrief nadrukkelijk meer regie over de begroting wil houden. Dit blijft een belangrijk aandachtspunt, zeker in het licht van het overlegmodel waarin huisartsen participeren. Tegelijkertijd is er een duidelijke koppeling met de gezondheidszorgdoelstellingen. Het is positief dat deze doelstellingen zich expliciet richten op de versterking van de eerste lijn. Zolang deze prioriteit centraal blijft staan, betekent dit voor huisartsen — als spilfiguur in de eerste lijn — een belangrijke waarborg.”
“Domus Medica hoopt dat er nu ruimte komt voor gesprekken over de thema’s die voor huisartsen écht het verschil maken. We denken daarbij aan het herwaarderen van teleconsultaties, zodat ze opnieuw een correcte plaats en waardering krijgen binnen de praktijkvoering. Ook het regelen van een bindende triage, het voorzien van structurele ruimte voor andere zorgprofielen in de eerste lijn die de huisarts versterken, en een echte herwaardering van de huisartsgeneeskunde als kern van toegankelijke zorg, verdienen dringend de nodige aandacht. Huisartsen hebben nood aan helderheid, vertrouwen en een beleid dat hen ondersteunt in hun cruciale rol voor patiënten”, besluit Maaike Van Overloop.