Aantal gevallen van mazelen in VS bereikt recordhoogte
Het aantal gevallen van mazelen in de Verenigde Staten heeft zijn hoogste aantal bereikt sinds 1992. Dit jaar zijn er al 1.283 gevallen gemeld, verspreid over het hele land.
Volgens het Center for Outbreak Response Innovation van de Johns Hopkins University, die de cijfers bijhoudt, zijn er tot dusver 155 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Drie mensen zijn eraan overleden: één volwassen man, en twee kinderen die verder gezond waren. Alle drie waren ze niet gevaccineerd, schrijft The Washington Post. Het zijn evenveel doden door de ziekte als in de periode van 2001 tot 2024.
Texas
Momenteel hebben veertien Amerikaanse staten een actieve uitbraak van mazelen, waarvan de grootste vijf maanden geleden uitbrak in een ondergevaccineerde Mennonieten-gemeenschap in het westen van de staat Texas. Daar zijn sinds januari 750 gevallen gemeld, maar volgens lokale gezondheidsmedewerkers ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger.
Volgens cijfers van de publieke gezondheidsdienst Dallas County Health and Human Services, is de vaccinatiegraad in sommige Texaanse schooldistricten gezakt naar 56 procent, tegenover 100 procent in 2019. The Dallas Morning News schrijft dat bijna de helft van de 15 grootste schooldistricten in de staat, met elk meer dan 50.000 leerlingen, momenteel onder de vaccinatiegraad van 95 procent zitten.
In Texas zijn leerlingen van zowel openbare als privéscholen verplicht om het BMR-vaccin te krijgen. Ouders kunnen echter een vrijstelling aanvragen op basis van 'gewetensbezwaren', waaronder religieuze overtuigingen. Vanaf september wordt die procedure nog verder versoepeld: ouders kunnen het vrijstellingsformulier dan direct online downloaden, zonder tussenkomst van een overheidsinstantie.
Antivax
De afname van de vaccinatiegraad in de VS hangt volgens deskundigen samen met de verdere opkomst van antivaxbewegingen. Een prominent en invloedrijk figuur binnen die bewegingen is de Amerikaans minister van Volksgezondheid Robert Kennedy jr. Die prees in het verleden onder meer de Britse voormalig arts Andrew Wakefield, die in een later teruggetrokken paper een onjuist verband zag tussen het BMR-vaccin en autisme. Desondanks wordt het onderzoek van Wakefield nog altijd veelvuldig gedeeld binnen antivaxbewegingen.