WHO keurt historische Pandemic Agreement goed
De lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie keurden gisteren, 20 mei, tijdens de World Health Assembly in Genève (19-27 mei) de langverwachte Pandemic Agreement goed.

Na drie jaar van intensief onderhandelen keurden de lidstaten van de WHO gisteren de zogenoemde Pandemic Agreement goed tijdens de World Health Assembly die nog tot en met 27 mei plaatsvindt in Genève. De gesprekken voor deze historische overeenkomst werden opgestart in de nasleep van de Covid-19-pandemie nadat werd vastgesteld dat er zowel op nationaal als internationaal vlak ernstige hiaten waren in de strijd tegen Covid-19. De Pandemic Agreement moet de lidstaten en de wereld beter wapenen tegen een volgende pandemie.
“De Pandemic Agreement is een overwinning voor de volksgezondheid, de wetenschap en de multilaterale samenwerking”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Het maakt het mogelijk om ons samen beter te beschermen tegen toekomstige pandemieën.” Bij de stemming kreeg de Pandemic Agreement 124 lidstaten achter zich, terwijl elf landen zich onthielden. Bij deze laatsten bevinden zich onder meer Iran, Israël, Rusland, Slowakije, Italië en Polen. De Verenigde Staten stemden niet mee na de beslissing van president Trump op 20 januari van dit jaar om zich uit de WHO terug te trekken.

De Pandemic Agreement zet de krijtlijnen uit voor de aanpak en de middelen bij een pandemie en zoomt met name in op internationale samenwerking, preventie en preparedness. Het houdt onder meer een betere toegang tot vaccins in. Omdat de lidstaten niet graag hun soevereiniteit afgeven, wordt wel expliciet voorzien dat de WHO geen enkele autoriteit heeft om landen bepaalde acties op te leggen. De WHO kan bijvoorbeeld niet opleggen dat reizigers geen toegang meer hebben tot een land of dat er verplicht moet worden gevaccineerd.
De Pandemic Agreement treedt in voege op het moment dat zestig lidstaten de tekst in hun nationale parlementen hebben geratificeerd.